Hoe werkt Bitcoin eigenlijk – ongeveer?

Bitcoin wordt tegenwoordig steeds meer over geschreven dus ik doe dat ook. Bitcoin wordt namelijk in steeds grotere mate een betaal- en handelsmiddel op basis van een decentraal kasboek; er komt geen bank of overheid bij kijken.

Het concept is easy, je hebt een Bitcoin wallet in de vorm van een app op je telefoon. Hierop kun je je Bitcoins bewaren. Om aan Bitcoins te komen, kun je traditioneel geld inwisselen voor Bitcoins, je kunt diensten en producten bieden voor Bitcoins of je kunt gaan ‘mijnen’. Als je eenmaal Bitcoins hebt, kun je ze uitgeven net zoals je geld uitgeeft. Het klinkt dus allemaal niet zo bijzonder en eigenlijk is het dat ook niet echt.

Hoe werkt dat dan ongeveer en ik zeg ongeveer omdat er genoeg technische verhalen te vinden zijn over hoe ze daadwerkelijk werken maar, dat is vaak een onbegrijpelijk verhaal.

Bitcoin is een elektronisch kasboek. Dus je hebt een lijst met accounts, vergelijkbaar met traditionele bankrekeningnummers, en een saldo die daaraan correspondeert.

Bijvoorbeeld:

 

Naam Account Saldo
Cindy L9ikjhqag&52sjk0kjGwek5 11,06
Patrick GsjhGj8&j9)0276hsKOshu 6,20

Stel dat Cindy 5 Bitcoins naar Patrick overmaakt, ziet het er opeens zo uit:

Naam Account Saldo
Cindy L9ikjhqag&52sjk0kjGwek5 6,06
Patrick GsjhGj8&j9)0276hsKOshu 11,20

 

Belangrijk verschil hier is dat er niks is die deze getallen ondersteunen. Bij echt geld is een centrale bank die het geld support en het geloof van de bevolking dat het geld waard is en waard blijft wat men zegt dat het waard is. Vroeger en misschien nog steeds wel, dacht of denkt men dat geld gelinkt is aan één of andere goud voorraad. Mooi sprookje om in te geloven en het hielp/ helpt bij het geloven in de waarde dat geld zou hebben. Feitelijk is de waarde van geld gebaseerd op vertrouwen. Bij Bitcoins is dit niet heel anders. De waarde ervan is wat men ervoor hebben in de vorm van een dienst of een product. Dat dit sterk kan verschillen per seconde blijkt uit onderstaande grafiek.

BitCoin1

Op http://www.bitcoinspot.nl/menu-wisselkoersen/bitcoin-wisselkoers-euro.html kan je bijvoorbeeld de wisselkoers tegen de Euro terug vinden. Op 19/11/2015 00:00 was 1 Bitcoin 315,760 Euro waard. Op 20/11/2015 02:57 was de Bitcoin 294,250 euro waard.

In theorie maar ook in de praktijk, kan het zojuiste bestelde biertje tijdens het tappen nog van waarde veranderen – in Bitcoin. Echt geld heeft het voordeel dat het waarde vast is, met uiteraard een vaste inflatie. Op inflatie ga ik hier niet in, dat is een technisch verhaal en hoort niet thuis in een verhaal over Bitcoins.

Als je kijkt naar de totale koers sinds het ontstaan van de Bitcoin, zie je de volatiliteit in z’n geheel:

BitCoin2

Zoals je kunt zien, is de Bitcoin is halverwege 2013 bijna 1000 euro waard geweest. Dat is bijna evenveel als destijds goud waard was per Troy Ounce (OZT – Amerikaanse maat):

GoudKoers

Maar, hoe werkt het dan: Elke keer dat er een transactie plaatsvindt zoals tussen Patrick en Cindy zojuist, stuurt je Bitcoin wallet een bericht naar het Bitcoin netwerk met daarin aangegeven hoe het kasboek moet veranderen inclusief het accountnummer van de zender en ontvangen plus het aantal verstuurde Bitcoins. Bitcoin heeft ook een handtekening nodig die bij een bericht hoort en aangeeft dat het bericht is gemaakt door de daadwerkelijke account eigenaar. Deze handtekening is feitelijk hetzelfde als je code(s) die je nodig hebt tijdens internet bankieren. Hierdoor wordt het voor dieven ‘onmogelijk’ om namens iemand anders een bedrag over te maken naar bijvoorbeeld zichzelf. Dus stel dat Cindy een dief is, dan kan zij niet de Bitcoins van Patrick afpakken want zij heeft niet de juiste handtekening.

Die handtekening is niet hetzelfde als de code(s) die je invoert met internetbankieren. De handtekening die je gebruikt voor Bitcoin is gebaseerd op wiskunde…

Deze wiskunde komt uit de wereld van cryptografie. Daar ligt ook de historie van Bitcoin. De uitvinder van de Bitcoin die schuilgaat onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto, heeft zijn whitepaper over Bitcoins destijds gepubliceerd op een redelijk klein forum voor cryptografen. Het is overigens tot op de dag van vandaag onduidelijk wie Satoshi is. Cryptografie is normaalgesproken bedoelt om berichten te verbergen maar in Bitcoin wordt het gebruikt om eigenaarschap aan te tonen. Elk Bitcoin account gaat gepaard met een ‘key’ – een versleuteling – die alleen de echte eigenaar kent. Deze key wordt dus gebruikt als handtekening door het bericht te encrypten (het versleutelen van een bericht) waarin de transactie staat. Anderen controleren deze handtekening door het te proberen te decrypten (proberen de versleuteling op te heffen). Als het ze lukt, weten ze zeker dat de handtekening komt van de werkelijke eigenaar.

Hieraan wordt nog toegevoegd dat een handtekening – deze wiskundige handtekening dus – slechts eenmalig gebruikt wordt. Het is dus niet mogelijk om 2 transacties te doen met dezelfde handtekening.

Jij: “Ok en wie controleert dit kasboek en zorgt er voor dat er geen ongecontroleerde transacties plaatsvinden?”

Ik: “In feite iedereen die dat wil, kan het kasboek bewaken.

Een van de hoofddoelen van Bitcoin is het bieden van een gedecentraliseerd kasboek. Waar normaal gesproken een bank, een bedrijf of een overheid de controle heeft over een kasboek bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank (ECB) over de Euro, heeft bij Bitcoin een grote groep mensen verspreid over de wereld controle over het Bitcoin kasboek. Noem ze de ‘bewaarders’ voor het gemak. Elke bewaarder houdt een persoonlijke kopie van het kasboek bij die hij update op het moment dat er een transactie binnenkomt met een geldige handtekening.”

Jij: “Als er kasboeken verspreid zijn over de wereld, kan het voorkomen dat er verschillen ontstaan tussen de kasboeken. Hoe wordt bepaalt welke versie de juiste is?”

Ik: “Het is een soort democratisch systeem waarbij wordt gestemd maar dan net wat anders dan bij een stembusje. Bewaarders stemmen binnen het Bitcoin netwerk door het oplossen van een speciale wiskundige puzzel die correspondeert met hun versie van het kasboek. De eerste bewaarder die in staat is de wiskundige puzzel op te lossen, verspreid de oplossing ervan over het Bitcoin netwerk en vervolgens gaat de rest van het netwerk over op die versie. Zo’n stem is dus gebaseerd op een wiskundige wedstrijd maar wel eentje die ontworpen is om de puzzel waar de meeste bewaarderd aan werken te laten winnen. Als de meeste bewaarders werken aan versie x van het kasboek en slechts 1 bewaarder werkt aan de puzzel van versie y, dan zal x winnen en wordt y automatisch ook x.

Omdat er veel transacties plaatsvinden, is dit stem-proces een ding dat constant doorgaat. Bewaarders komen hierdoor constant met elkaar in overeenstemming over de juiste versie van het kasboek.

De reden waarom is gekozen om dit stem-proces te laten baseren op wiskundige puzzels en niet op bijvoorbeeld een simpele email is omdat het oplossen van een wiskundige puzzel rekenkracht nodig heeft. Hierdoor wordt het maken van een stem kostbaar want er is stroom nodig om computers te laten draaien. Een hacker of een dief is niet in staat om het complete Bitcoin netwerk te overtuigen van een in werkelijkheid ongeldige transactie. Dat zou simpelweg té kostbaar zijn. De wiskunde zorgt dus voor een eerlijke stem. En niet alleen dat, er zijn nog 2 andere belangrijke zaken om dit voor elkaar te krijgen:

Om ervoor te zorgen dat niemand een puzzel alvast kan oplossen om de race te winnen, heeft elke puzzel de vorige antwoorden van de vorige puzzels in zich opgeslagen. De winnaar van de puzzel is dit niet alleen degene die hem als eerste heeft opgelost maar ook degene van het kasboek met daarin de meeste antwoorden van de vorige puzzels.

Daarbij komt ook nog dat er geen trucjes mogelijk zijn om de puzzel eerder of sneller op te lossen behalve dan door meer computerkracht te kopen. Deze eigenschap zorgt ervoor dat het een super betrouwbaar systeem is waardoor men verzekert kan zijn dat de oplossing komt van de meerderheid en niet van één of andere dief of hacker.

Jij: “Ok… en waarom zou iemand een bewaarder willen zijn dan”

Ik: “Dit is het Bitcoinmijn-aspect dat wellicht de meeste van jullie wel eens heeft gehoord: ik mine Bitcoins, I’m like super cool and stuff.

Elke keer dat er een puzzel wordt opgelost, krijgt de oplosser een klein prijsje in de vorm van een beetje Bitcoins. Deze wortel wordt men voorgehangen om mensen te porren super dure computers aan te schaffen om te gaan mijnen. Bitcoins worden dus gecreëerd door de bewaarders van de kasboeken en in ruil daarvoor krijgen ze Bitcoins. Een opmerkelijk feit aan het mijnen van Bitcoins is dat het eindig is. Op dit moment wordt er geschat dat de laatste Bitcoin gemijnd zal worden in 2140.

Het mooie van het concept van Bitcoin is dat het gebouwd is op een systeem dat allerlei handelswaar kan ondersteunen. Denk aan hypotheken, notariële documenten, bewijs van bezit van XXX. Etc.

Als je meer wil weten over Bitcoins, kun je hieronder wat YouTube filmpjes bekijken:

 

De echte waarde van bitcoin en crypto-currency technologie


How bitcoin works under the hood (Engels)

Delen:
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *