Hoeveel mensen van alle mensen ooit leven er nu?

Leestijd: 5 minuten

Hoeveel mensen hebben er ooit op aarde geleefd? En nog mooier, hoeveel procent daarvan leeft er op dit moment?

Dit is een vraag waar je al snel op komt als je weet dat de populatie van mensen de afgelopen jaren gigantisch snel is gestegen.

Hans Rosling, een Zweedse statisticus, heeft daar enkele jaren geleden een mooie presentatie over gegeven die je hier kan terug zien:

Duurt zo’n 60 minuten dus het is even een lange zit maar, wel heel leerzaam.

Vanaf minuut 20 ongeveer gaat het over de groei van onze populatie. Tussen 1950 en 2000 is de populatie gegroeid van 2 miljard naar 4 miljard mensen. Daarvoor is de populatie voor miljoenen jaren (zolang als dat er mensen zijn) onder de 2 miljard gebleven. Dat is echt bizar, zo’n verdubbeling binnen 50 jaar. En het groeit nog steeds, in een steeds hoger tempo.

Dus, de vraag die bij me opkwam is: “Hoeveel mensen hebben er ooit op aarde geleefd én hoeveel procent van alle mensen ooit geleefd, leven op de dag van vandaag?”

Enkele belangrijke factoren zijn daarbij de geboorte aantallen, de populatie groei, de gemiddelde sterfleeftijd, dat soort dingen. Misschien dus gewoon zaken die we niet echt kunnen weten omdat dit vroeger simpelweg niet bijgehouden werd. Behalve dan misschien in Duitsland…

Van wat we wel weten, zie je hier een plaatje van de groei van onze populatie:

OepsExpo

We zitten op het moment op een 7 miljard mensen. Tot ongeveer 1800 zaten we onder de 1 miljard mensen, voor een hele lange tijd, namelijk 2 tot 5 miljoen jaar lang. Vervolgens, binnen 150 jaar zaten we op 2 miljard, nog eens zo’n 35 jaar later, zaten we op 3 miljard…

In een korte 200 jaar, hebben we 6 miljard mensen toegevoegd aan de planeet.

En niet alleen dat is exponentieel gegroeid. Ook het totaal aan het bruto nationaal product en ook:

  • Gemotoriseerde voertuigen
  • Papier gebruik
  • Water verbruik
  • Bemestingsmiddelen
  • Ozonlaag vermindering
  • Steiging van CO2 in de lucht.
  • Temperatuur steiging op het noordelijk halfrond
  • Verlies van tropisch regenwoud
  • Uitstervingssnelheid van diersoorten

Zie ook vooral onderstaande afbeelding uit het boek:

Graphs

Kortom, best wel veel zaken groeien (of krimpen) net zo exponentieel als de wereldpopulatie mensen. Op zich zou dat niet zo’n verrassing moeten zijn maar, het op deze manier inzichtelijk maken van dit soort trends kan best schokkend ervaren worden. Dingen worden overigens snel exponentieel genoemd terwijl ze eigenlijk voornamelijk heel snel groeien. Veel groeicurves zijn eigenlijk logaritmisch en volgen een sigmoidfunctie (s-vorm) maar dat is niet zo heel erg voor dit verhaal. Even een simpel voorbeeld om exponentiële groei aan te tonen aan de hand van een persoon met een startbudget van 1.000 euro die hij belegd tegen een jaarlijkse rente van 8%. Lekker hoog!

Deze persoon heeft zijn spaargeld van 1.000 euro voor 30 jaar vastgezet tegen een jaarlijkse rente van 8%. Ieder jaar ziet hij zijn spaargeld groeien. Maar hoeveel?

Wat je in onderstaande grafiek ziet, is dat over een periode van 30 jaar zijn bedrag is uitgegroeid tot net iets meer dan 10.000 euro. Het spaargeld groeit echter niet in rechte lijn. Elk jaar wordt zijn spaarrekening met een grotere stap groter, een exponentiële stap zelfs!

vasteRato

Vaste rato betekent dus eigenlijk een exponentiële groei. Alle bedrijven die streven naar een groei in de omzet van 2 procent, wensen in principe een exponentiële groei van hun omzet.

Exponentieel echter, net als welke andere groei natuurlijk ook, leidt tot schaarste. Maar, in het geval van exponentiële groei, extra snel. Die schaarste ontstaat doordat bronnen niet oneindig groot zijn. Ook al is de planeet super groot, er zit een einde aan hetgeen er te verbruiken valt. Dat is ook de reden dat een groei uiteindelijk altijd logaritmisch zal zijn. In de biologie noemt men deze factor waarbij er limiterende issues zijn, ‘K’, de ‘carrying capacity’ zoals in de formule hieronder en waarbij N de populatie is.

form3

Limiteren factoren voor een populatie in een eco systeem zijn bijvoorbeeld: zonlicht, temperatuur, water en voedingsstoffen, roofdieren, parasieten en ziektes. Maar ook bijvoorbeeld aanpassingsvermogen. De mens is natuurlijk van een ontelbare hoeveelheid zaken afhankelijk. De beurs, de sportschool, de woningmarkt, de supermarkt, de melk- en colafabriek, de vuilnisman, de dokter, de televisie, de drank en het lekker op vakantie kunnen met je vrienden zijn allemaal extra factoren waar wij mee te maken hebben in onze ecologische omgeving. Eigenlijk compleet bizar dat we nog niet zijn uitgestorven, zou je zeggen. Bedoel, als je ziet waar wij allemaal afhankelijk van zijn… Al met al zijn dieren dus net mensen zou je kunnen zeggen, ze hebben zo hun eigenaardigheden. Neem nou de Stern (een vogel) die elk jaar op en neer van de Noord- naar de Zuidpool vliegt. “Wat is het verschil?” vraag ik me dan af. Het is wit en koud op beide plekken, waarom zou je zo tering ver moeten vliegen? Ruikt het er anders ofzo, wtf…

Anyway, ieder dus z’n eigen ding maar, het punt is dat er een ‘K’ boven ons hoofd hangt. Maakt dus feitelijk niet zo veel uit wat het is, maar er is iets dat onze populatiegroei zal doen afremmen. Volgens het filmpje van Hans Rosling (zie bijna helemaal bovenaan) is die ‘K’ gelukkig niets meer dan voldoende educatie. De conclusie: als wij nou maar gewoon niet meer dan 2 kinderen per stel hebben, is alles binnenkort OK en eindigen we op een populatie van 10 miljard en that’s it.

 

Ok, hèhè, opgelucht!

 

Dus, even over het nu enzo. Je mag stellen dat er nogal een populatie explosie heeft plaatsgevonden. Een explosie met als resultaat: nu 7 miljard mensen, 200 jaar geleden nog 1 miljard mensen. Hoeveel mensen van het totaal van alle geboren mensen zijn dan nu in leven?

 

Je hebt daarvoor wel wat gegevens nodig. Ten eerste, sinds wanneer bestaan wij? Nou, dit is een discussie-beerput van weet ik veel en dus begint dit eigenlijk al meteen met gezeik want: aanname. Eigenlijk zou ik al meteen kunnen stoppen want hier krijg je dus geheid discussie over.

 

Ok.

 

Mensen, homo sapiens, leven sinds 50 duizend jaar. Dat wil zeggen, mensen waren toen gedragsmatig zichzelf niet constant voor lul aan het zetten. De eerste anatomisch moderne mens bestaat als sinds zo’n 200.000 jaar. En ja, daar zijn ook weer discussies over. Ik wil me graag limiteren tot de gedragsmatig moderne mens wat samenhangt met het ontstaan van complexe taal.

Er waren toen slechts 2 normaal met elkaar communicerende mensen. Ik noem ze even Adam en Eva. Deze twee mensen gingen zich voortplanten met een voortplantingsratio 0,035% en van zo’n 80 geboortes per 1000 mensen. Ze moesten opschieten want in het jaar -8000 v. Chr. Moesten ze een populatie bereikt hebben van 5 miljoen mensen. Tussen het jaar -8000 v. Chr. Tot aan het jaar 0. moest dit aantal groeien naar 300 miljoen mensen. Dat levert een groeiratio op van 0,051% op met weer een geboorte ratio van 80 per 1000. Trouwens dat 80 per 1000 is iets wat ze bij demografie wel vaker gebruiken maar eigenlijk is 80 per 1000 exact hetzelfde als 8 pro-cent, oftewel 8 per 100… Ik vind dat gewoon heel opmerkelijk, niets meer. Dus, als we dit doorzetten, komen we tot de volgende tabel:

tabel1

Ik gebruik deze formules voor het uitrekenen van de groeiratio van de populatie:

form1

en dus:

form2

 

N is hier niet de populatie maar het aantal jaren tussen populatie huidige en populatie vorige.

 

Ja, en dan nu… Het is nu slechts alle geboortes bij elkaar optellen en dan de huidige populatie delen door het totaal van alle mensen dat ooit is geboren… SPANNEND!

 

De huidige populatie is 7.426.700.000 (2 juni 2016 @ 23:29) en je moet snel zijn om dat bij te houden. Klik hier maar.

 

Alle mensen die ooit hebben geleefd, dus alle geboortes die er zijn geweest staat op een ruwe: 119.534.028.862.

 

7426700000 gedeeld door 119534028862 is: 6,213042 procent!

 

Zes komma twee procent, van alle mensen die ooit hebben geleefd, leven op dit moment! Dat is toch niet normaal? En ja, zoals gezegd is hier genoeg discussie over mogelijk maar Carl Haub, een senior van het Population Reference Bureau komt tot eenzelfde soort conclusie.

 


Alle bronnen om tot dezelfde conclusie te komen:

 

http://www.wikihow.com/Calculate-Growth-Rate

http://sustainablethoughts.org/2010/05/05/dying-to-grow/22/

http://www.peakprosperity.com/crashcourse/chapter-3-exponential-growth

http://www.prb.org/Publications/Articles/2002/HowManyPeopleHaveEverLivedonEarth.aspx Carl Haub

http://www.worldometers.info/world-population/

http://www.math.hawaii.edu/~ramsey/People.html Keyfitz calculatie

https://www.virtualstatisticalsystem.org/uploads/media/4.3_Censuses_Documents_Population_Migration.pdf Calculatie uitleg Carl Haub

http://pages.uoregon.edu/rgp/PPPM613/class8a.htm Calculate growth (PV and FV)

http://www.columbia.edu/itc/hs/pubhealth/modules/demography/populationRates.html

http://www.worldometers.info/world-population/world-population-by-year/

Delen:
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *