Tijd in perspectief

Mensen zijn heel simpel gezegd, niet goed in het beseffen van tijd. Uiteraard weet je echt wel hoelang een seconde duurt, je weet ook hoelang een trip naar Oostenrijk met de auto duurt maar, weet je dat ook echt? (Overigens, het woord hoelang/ hoe lang hangt af of je verwijst naar respectievelijk tijd of naar lengte (zie onze taal).

Tijd is een vreemd iets. Het gebeurt gewoon, maar het is niet helemaal duidelijk wat er nou precies gebeurt. We proberen grip te krijgen op tijd, dat proberen we althans, door klokken te gebruiken. Deze klokken hebben we bedacht op basis van onze rotatie rond de zon. Dat maakte destijds, en misschien tegenwoordig ook nog wel, gewoon sense! De aarde draait namelijk om z’n as en dat zijn onze dagen. Bovendien de aarde draait om de zon en dat zijn onze jaren. Onze levens zijn eindig en de lengte ervan meten we in jaren. Maar onze normale dag verdelen op in om 7 uur opstaan, niet héél veel later op z’n minst één kop koffie, eventueel ontbijt, werk, lunch, werk, avondeten, een kort avondprogramma van sport/ televisie/ drankje in de stad, slapen en hopen dat het binnenkort weer weekend is want dan heb je echt veel tijd om dingen te doen. Toch? Uhu…

Een mensenleven is veel te kort om te beseffen wat tijd eigenlijk is. Een week terug kijken lukt al niet iedereen: Wat at jij een week geleden? Hoe laat ging je naar huis van je werk/ studie? Wie heb je die dag allemaal gesproken?

Nog veel verder terug, laten we zeggen een jaar, en alleen de belangrijkste evenementen kan je je nog herinneren. Je laatste skiafdaling en het après skiën eventueel, die ene afstudeerborrel, die hockey stick in je gezicht en dat ene super lache weekend met je vrienden.

Nog veel langer geleden en we komen in de wazige en mistige wereld van: “Jaaa, inderdaad, dat herinner ik me nog wel!” De introductie van de eerste iPhone en de eerste ontmoeting met je huidige relatie?

24 uur2

 

Week

 

21ste eeuw

 

30 jarige

 

90 jarige

 

PostNapoleon2

Jaar0

Sinds het jaar nul is er een gigantische ontwikkeling geweest als het gaat over onze kennis over wie en wat we zijn en op welke plek. Sinds het jaar nul is het Romeinse rijk gevallen en zijn er talloze oorlogen gevoerd. We hebben ook penicilline uitgevonden, ontdekt dat aarde rond is en om de zon roteert en we hebben uitgedokterd hoe dat komt. Dit zijn echt zulke belangrijke ontdekkingen die wat ons betreft al zo lang bekend zijn dat het lijkt alsof dat altijd al bekend is.

Beschreven geschiedenis

De middeleeuwen was zo’n beroerde tijd waar we alleen maar iets bij kunnen voorstellen door alle kostuumdrama’s op Netflix en door af en toe een museum te bezoeken. Dit was een tijd die langer heeft geduurd dan het leven van iemand van 90 en langer dan de verstreken tijd ná Napoleon. Zelfs langer dan de tijd waarin de Romeinen Europe hebben overheerst, waarin ze prachtige technieken hebben ontwikkeld waar we nog steeds gebruik van maken. Waarin er één taal en één munt was in Europa en waarin je van Egypte tot aan Spanje kon reizen op een aangelegde weg. Het is niet voor niks dat de middeleeuwen ook wel ‘the dark ages’ worden genoemd.

vuur

 

AnatomischeMens

 

Steentijd

In principe, kijkend naar hoelang we in een moderne tijd leven (Wat betekent modern eigenlijk precies? Een soort arrogantie naar onze voorouders, niet wetende wat er allemaal nog gaat komen en terwijl er dagelijks op het nieuws beelden verschijnen van situaties die gelijk zijn aan de afgelopen 3,3 miljoen jaar.), zijn we eigenlijk slechts een fractie van een seconde bezig met computers, satellieten en verbrandingsmotoren. Als je een ‘oermens’ uit zijn tijd zou halen naar het nu, zou hij moeten denken dat wij een soort goden zijn vlak voordat hij overlijdt aan een hartaanval, veroorzaakt door de shock.

Primaten

 

Zoogdieren

 

landplanten

 

aarde

 

zon

 

heelal

 

Confusing

Ok, we zijn aan het einde der tijden aangekomen. De toekomst is misschien even bizar als het ontstaan van alles wat we om ons heen kunnen waarnemen maar dat betekent niet dat we ons zorgen moeten gaan maken. Ten eerste is het niet zeker wat er gaat gebeuren met heelal, ook is het niet zeker wanneer dat allemaal gaat gebeuren. Wat wel zeker is, want dat weten we uit observaties uit het heelal, is dat de zon over 1,75 miljard jaar de aarde zal verwoesten. Eerst zal de aarde gigantisch opwarmen en alle planten zullen verbranden. Vervolgens zullen de oceanen verdampen en opdrogen. Uiteindelijk zal de aardkorst rood gloeiend worden en als de aarde even pech heeft, zal de aarde uiteindelijk worden opgeslokt door de alsmaar groeiende zon.

 

Hopelijk hebben we het tegen die tijd een beetje goed geregeld voor onszelf!

 


 

Met super veel dank voor de inspiratie aan Tim Urban voor het maken van zijn post op WaitButWhy.com:

Putting time in perspective

En aan de dames en heren van Kurzgesagt en hun YouTube channel en dan specifiek dit filmpje:

The History and Future of Everything – Time

Website van Kurzgesagt: http://kurzgesagt.org

 

 

 

Delen:
Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *